DOI: https://doi.org/10.24919/2519-4100.3.168440

Comparative characteristics of the EU and Ukrainian standards for the purchase of dairy raw milk, their approaching to EU requirements

S. Farafonov, V. Stakhiv, R. Kravtsiv

Анотація


Abstract. EU standards for both the procurement of raw milk and finished dairy products are several orders of magnitude higher than Ukrainian ones. The key indicators of the milk quality are the number of conditional units of mesophilic aerobic and optional anaerobic microorganisms per cubic centimeter (100 in extracellular milk), somatic cells in one cubic centimeter of milk (400 000 in extra-grade milk). 100/400 are the thresholds at which milk is allowed for processing in EU countries.

From January 1, 2018, DSTU 3662: 2015 "Raw cow's milk. Specifications" was introduced in Ukraine. It is aimed at increasing the requirements for the milk quality and regulating the use of second grade milk only for certain purposes.

Increasing the milk quality from the second grade to the first does not require significant costs. It is about keeping the hygiene for the staff and the animals themselves. The basic recommendations for households on milk hygiene are prepared by the State Committee for Procurement and Consumer Protection together with the Swiss-Ukrainian project SAFOSO.

It should be remembered that only the complex application of all the above measures allows to get a high-quality milk. In the future, these measures can be taken as a basis for improving production processes, which would become a worthy competitor in the EU agricultural production system.

Keywords: milk, quality, DSTU, EU regulation, grades, general bacterial insemination, number of somatic cells, mass fraction of dry matter, temperature, acidity, purity group, freezing point, acceptance, quality improvement measures.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання


ЛІТЕРАТУРА

Белов Ю. П. Розробка та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР. Світ Якості України, 2005, № 2, с. 42–45.

Букалова Н., Прилипко Т. Підвищення якості молока та продуктивності лактуючих корів на основі етологічних принципів. Тваринництво України, 2013, № 4–8, с. 15–18.

Даниленко І., Крижанівський Я. Ретроспектива, сучасний стан і майбутнє санітарії молока як науки в Україні. Ветеринарна медицина України, 2005, № 11, c. 39–42.

ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі».

ДСТУ 3662:2015 «Молоко-сировина коров’яче. Технічні умови».

Иванов Ю. А. Научные проблемы управления технологическими процессами и качеством продукции животноводства. Вестник ВНИИМЖ, 2013, № 2, с. 48–50.

Ковальова О. Закупівля молока в господарствах населення триватиме. URL: http: minagro.gov.ua.

Палій А. П., Науменко О. А. Інноваційні технології та технічні системи у молочному скотарстві: наук.-навч. посібник. Міськдрук: Харків, 2015, с. 165–168.

Постанова ЄС № 853/2004.

Сайдулдин Т., Отарбаев Б. К., Айдарбеков С. Д., Дуйсеков К. К. Гигиена производства молока в мелкотоварных крестьянских хозяйствах (рекомендации). Алматы, 2009, с. 51–52.

Смоляр В. І. Комплекс заходів з підвищення якості молока. Вісник Дніпропетровського державного аграрного університету. Дніпропетровськ, 2011, № 2, с. 151–155.

Тихомиров И. А. Рекомендации по повышению качества молока. Орел, 2009, 16 с.

Фарафонов С. Ж. Якість молока – запорука прибутковості в галузі скотарства. Аграрна наука Волині, 2017, червень № 1(55), с. 4.

Ящук Т. С., Скалюк І. М., Тихонова Б. Є. Удосконалення техніки доїння – запорука продуктивного довголіття корів та покращення якості молока. Український аграрний журнал, 2013, no. 6, с. 44.

Abo-Elnaga I., Kandler N. Zur Kenntnis der Mikroflora der Melkmaschinen. Milchwiss. 2005, no. 20, pp. 60–62.

Beer K., Menlhorn G., Arnold H. Die bakterielle Kontamination des Stalluft in Milchviehstallen. Mh. – Ver. – Med., 2004, no. 24, p. 41.

Cersovsky H., Meeser G. Aniieferung hemmstoffreier Rohmilch. Milchpraxis, 2001, no. 17, pp. 30–38.

REFERENCES

Belov Yu. P. Development and implementation of the NASSR Food Safet Management System. Svit Yakosti Ukrainy, 2005, no. 2, pp. 42–45. (In Ukrainian).

Bukalova N., Prylypko T. Improving milk quality and productivity of lactating cows based on ethological principles. Tvarynnytstvo Ukrainy, 2013, no. 4–8, pp. 15–18. (In Ukrainian).

Danylenko I., Kryzhanivskyi Ya Retrospective, current state and future of milk sanitation as a science in Ukraine, 2005, no. 11, pp. 39–42. (In Ukrainian).

DSTU 3662-97 "Cow's milk is not collected. Requirements for the purchase". (In Ukrainian).

DSTU 3662: 2015 "Milk raw cow. Specifications". (In Ukrainian).

Ivanov Yu. A. Scientific problems of control of technological processes and quality of livestock production. Vestnik VNIIMZh, 2013, no. 2, pp. 48–50. (In Russian).

Kovalova O. Purchase of milk in households will continue. URL: http: minagro.gov.ua. (In Ukrainian).

Palii A. P., Naumenko O. A. Innovative technologies and technical systems in dairy cattle breeding: scientist. manual. Miskdruk: Kharkiv, 2015, pp. 165–168. (In Ukrainian).

EU Regulation no. 853/2004. (In Ukrainian).

Sayduldin T., Otarbaev B. K., Aydarbekov S. D., Duysekov K. K. Hygiene of milk production in small-scale peasant farms (recommendations). Almaty, 2009, pp. 51–52. (In Russian).

Smoliar V. I. A set of measures to improve the quality of milk. Visnyk Dnipropetrovskoho derzhavnoho ahrarnoho universytetu. Dnipropetrovsk, 2011, no. 2, pp. 151–155. (In Ukrainian).

Tikhomirov I. A. Recommendations for improving the quality of milk. Orel, 2009, 16 p. (In Russian).

Farafonov S. Zh. The quality of milk is a guarantee of profitability in the field of animal husbandry. Ahrarna nauka Volyni, 2017, cherven no. 1(55), p. 4. (In Ukrainian).

Iashchuk T. S., Skaliuk I. M., Tykhonova B. Ye. Improving milking technology is the key to the productive longevity of cows and to improve the quality of milk. Ukrainskyi ahrarnyi zhurnal, 2013, no. 6, p. 44. (In Ukrainian).

Beer K., Menlhorn G., Arnold H. Die bakterielle Kontamination des Stalluft in Milchviehstallen. Mh. – Ver. – Med., 2004, no. 24, p. 41.

Cersovsky H., Meeser G. Aniieferung hemmstoffreier Rohmilch. Milchpraxis, 2001, no. 17, pp. 30–38.

Cersovsky H., Meeser G. Aniieferung hemmstoffreier Rohmilch. Milchpraxis, 2001, no. 17, pp. 30–38.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.