DOI: https://doi.org/10.24919/2519-4100.3.168486

Nutrition state of student youth in current conditions

H. Kovalchuk, O. Lupak, S. Musina, L. Pitteljon

Анотація


Abstract. The article considers the actual problems of student nutrition. The emphasis is placed on the fact that the violation of the basic principles of students' rational nutrition leads to a number of illnesses – from nonspecific manifestations of a decrease in the organism's immune status to alimentary diseases. The method of the questionnaire clarifies the features of the diet and food consumption by students of the Drohobych Ivan Franko State Pedagogical University (Ukraine) and the University College VIVES (Belgium). It is shown that nutrition of student youth is characterized by a breach of diet, more disadvantages are found in nutrition of Ukrainian students, compared with the Belgian ones.

Among the found deficiencies, the following are detected: lack of food intake; full or partial absence of breakfast; eating at bedtime and at night; lack of liquid hot dishes in the daily diet, consumption during breaks of unhealthy foods between classes: sweets, fast food, etc., insufficient use of vegetables and fruits, sea fish and seafood, energy drinks and alcohol abuse, waist circumference over the norm, overweight, unawareness of glucose and cholesterol levels, etc.

Taking into account the results of the study, the teachers should promote the improvement of knowledge about healthy eating, promote principles of rational nutrition, develop healthy eating behaviour among students, develop the skills of conscious products choice. Solving the problem of rational nutrition correction is a guarantee of ensuring and improving the students' health at an optimal level.

Keywords: healthy nutrition, diet mode, Ukrainian and Belgian student youth, body mass index.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання


ЛІТЕРАТУРА

Вакуленко О. В. Сучасні аспекти формування здорового способу життя в Україні та світі. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Серія 11. Соціальна робота. Соціальна педагогіка: зб. наук. пр. К.: Вид-во НПУ ім. М. П. Драгоманова, 2016, вип. 21, с. 114–121.

Глобальная стратегия ВОЗ в области рациона питания, физической активности и здоровья : утверждена Всемирной Ассамблеей здоровья. Резолюция 57.17 от 22 мая 2004 г. Врач, 2004, № 7, с. 21–22.

Годун Н. І., Миздренко О. М., Буц М. А., Харченко Н. А. Ризики для здоров’я сучасного школяра: порушення харчування. Колективна монографія за загальною редакцією проф. Ю. Д. Бойчука «Загальна теорія здоров’я і збереження». Харків, 2017, с. 96–102.

Грибан Г. П., Пуздимір М. І., Гусак О. Д., Твердохліб Ж. О., Трухан Л. В., Сіпліва М. О. Безпечне харчування – основа здорового способу життя студентів. Europejska nauka XXI powieka, 2014, vol. 10 (23), pp. 63–64.

Гуліч М. П. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя – основні чинники збереження здоров’я населення. Проблемы старения и долголетия, 2011, т. 20, № 2, с. 128–132.

Зубар Н. М. Основи фізіології та гігієни харчування: підручник. К.: Центр учбової літератури, 2010, 336 с.

Ковальчук Г. Я., Лупак О. М. Раціональне харчування як важливий чинник здоров’я студентів. Колективна монографія за загальною редакцією проф. Ю. Д. Бойчука «Загальна теорія здоров’я і збереження». Харків, 2017, с. 114–119.

Козік Н. М., Стратійчук Н. А., Пилип Г. М., Логуш Л. Г. Дослідження особливостей харчування студенів вищої школи як складової способу життя. Молодий вчений, № 3.1(43.1), березень 2017, c. 172–175.

Кузнєцова Олена, Петрук Людмила, Демчук Ірина. Оцінка зв’язку між режимом харчування та захворюваністю студентів університету. Молода спортивна наука України, 2015, т. 2, с. 125–131.

Міхеєнко О. І. Культура харчування як складова культури здоров’я людини (валеологічний аспект). Педагогіка, психологія та медико-біологічні проблеми фізичного виховання і спорту, 2011, № 3, с. 116–121.

Основи харчування. Теорія та практичні застосування. За ред. Г. П. Грибана. Житомир : Рута, 2010, 882 с.

Первый Европейский план действий по пищевым продуктам и питанию на 2000–2005 гг. Европейское региональное бюро ВОЗ, 1999, 58 с.

Пересічний М. І., Карпенко П. О., Пересічна С. М. Концепція організації харчування студентів. Проблемы старения и долголетия, 2011, т. 20, № 2, с. 177–188.

Политика в области питания в Европейском регионе ВОЗ. Консультативное совещание 26 июня 1998 г. Копенгаген, 5 с.

Сравнительный анализ политики в области питания в европейских государствах – членах ВОЗ. Копенгаген, 1996, 92 с.

Христова Т. Є., Пюрко В. Є., Казакова С. М. Стан здоров’я студентів вищих навчальних закладів та шляхи його поліпшення. Колективна монографія за загальною редакцією проф. Ю. Д. Бойчука «Загальна теорія здоров’я і збереження». Харків, 2017, с. 108–114.

Cockerham W. C., Hinote B. P., Abbott P. Psychological distress, gender, and health lifestyles in Belarus, Kazakhstan, Russia and Ukraine. Social Science & Medicine, 2006, vol. 63, no 11, pp. 2381–2394.

Gomez-Pinilla F. The influences of diet and exercise on mental health through hormesis. Ageing Research Reviews, 2008, vol. 7, no 1, pp. 49–62.

Principles and methods for the assessment of risk from essential trace elements. United Nations Environment Programme, International Labour Organization; World Health Organization; Inter-Organization Programme for the Sound Management of Chemicals. Geneva : WHO, 2002, 60 p.

REFERENCES

Vakulenko O. V. Modern aspects of the formation of a healthy lifestyle in Ukraine and in the world. Naukovyi chasopys Natsionalnoho pedahohichnoho universytetu imeni M. P. Drahomanova. Seriia 11. Sotsialna robota. Sotsialna pedahohika: zb. nauk. pr. Kyiv: Vyd-vo NPU im. M. P. Drahomanova, 2016, iss. 21, pp. 114–121. (In Ukrainian).

WHO Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health: approved by the World Health Assembly. Resolution 57.17 of 22 May 2004. Vrach, 2004, no. 7, pp. 21–22. (In Russian).

Hodun N. I., Myzdrenko O. M., Buts M. A., Kharchenko N. A. Risks to the health of a modern student: a nutritional disorder. Kolektyvna monohrafiia za zahalnoiu redaktsiieiu prof. Yu. D. Boichuka "Zahalna teoriia zdorovia i zberezhennia". Kharkiv, 2017, pp. 96–102. (In Ukrainian).

Hryban H. P., Puzdymir M. I., Husak O. D., Tverdokhlib Zh. O., Trukhan L. V., Sipliva M. O. Safe food is the basis of a healthy lifestyle for students. Europejska nauka XXI powieka, 2014, vol. 10 (23), pp. 63–64. (In Ukrainian).

Hulich M. P. Rational nutrition and a healthy lifestyle are key factors in maintaining public health. Problemy stareniya i dolgoletiya, 2011, vol. 20, no. 2, pp. 128–132. (In Ukrainian).

Zubar N. M. Fundamentals of Physiology and Food Hygiene: pidruchnyk. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury, 2010, 336 p. (In Ukrainian).

Kovalchuk H. Ya., Lupak O. M. Rational nutrition as an important factor in the health of students. Kolektyvna monohrafiia za zahalnoiu redaktsiieiu prof. Yu. D. Boichuka "Zahalna teoriia zdorovia i zberezhennia". Kharkiv, 2017, pp. 114–119. (In Ukrainian).

Kozik N. M., Stratiichuk N. A., Pylyp H. M., Lohush L. H. Study of nutritional habits of high school students as a component of lifestyle. Molodyi vchenyi, no. 3.1(43.1), berezen 2017, pp. 172–175. (In Ukrainian).

Kuznietsova Olena, Petruk Liudmyla, Demchuk Iryna. Assessment of the relationship between the diet and the incidence of university students. Moloda sportyvna nauka Ukrainy, 2015, vol. 2, pp. 125–131. (In Ukrainian).

Mikheienko O. I. Nutrition culture as a part of human health culture (valeological aspect). Pedahohika, psykholohiia ta medyko-biolohichni problemy fizychnoho vykhovannia i sportu, 2011, no. 3, pp. 116–121. (In Ukrainian).

Basics of nutrition. Teoriia ta praktychni zastosuvannia. Za red. H. P. Hrybana. Zhytomyr : Ruta, 2010, 882 p. (In Ukrainian).

The first European Action Plan for Food and Nutrition for 2000–2005. WHO Regional Office for Europe, 1999, 58 p. (In Russian).

Peresichnyi M. I., Karpenko P. O., Peresichna S. M. The concept of nutrition for students. Problemy stareniya i dolgoletiya, 2011, vol. 20, no. 2, pp. 177–188. (In Ukrainian).

Nutrition policy in the WHO European Region. Consultative meeting 26 June 1998. Kopengagen, 1998, 5 p. (In Russian).

Comparative analysis of nutrition policy in European Member States of WHO. Kopengagen, 1996, 92 p. (In Russian).

Khrystova T. Ye., Piurko V. Ye., Kazakova S. M. The state of health of students of higher educational institutions and ways of its improvement. Kolektyvna monohrafiia za zahalnoiu redaktsiieiu prof. Yu. D. Boichuka "Zahalna teoriia zdorovia i zberezhennia". Kharkiv, 2017, pp. 108–114. (In Ukrainian).

Cockerham W. C., Hinote B. P., Abbott P. Psychological distress, gender, and health lifestyles in Belarus, Kazakhstan, Russia and Ukraine. Social Science & Medicine, 2006, vol. 63, no. 11, pp. 2381–2394.

Gomez-Pinilla F. The influences of diet and exercise on mental health through hormesis. Ageing Research Reviews, 2008, vol. 7, no. 1, pp. 49–62.

Principles and methods for the assessment of risk from essential trace elements. United Nations Environment Programme, International Labour Organization; World Health Organization; Inter-Organization Programme for the Sound Management of Chemicals. Geneva : WHO, 2002, 60 p.


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.