DOI: https://doi.org/10.24919/2519-4100.3.168438

Organic farming as a prerequisite of a healthy diet

I. Drozd, J. Gasior, O. Dytso

Анотація


Abstract. The baking сharacteristics of winter wheat grains are influenced by such elements of technology as sorts, seedlings, seeding and fertilization rates. The sort Kryzhynka provided a larger mass of 1000 grains (42.044.4 g) compared with the Tsyhanka sort                   (41.842.6 g). The highest rate in both sorts was in areas with seed rate of 3.0-4.0 million pcs. per 1 ha in the early days of 5 and 15 September and the introduction of N30P60K60 under pre-sowing cultivation and N60 in early spring feeding. The graininess of grain with later sowing dates grew and it was the largest (7576 % of the Tsyhanka sort and 75 % of the Kryzhynka sort) in the sowing of 5 and 15 October.

The winter wheat grain of Tsyhanka sort had a significantly higher natural mass                       (727748 g/l) compared with the Kryzhynka sort (710724 g/l) and is related to this indicator to the second grade, while the grain of the latter it belongs to the third grade. The natural mass of grain increased with the introduction of fertilizers. The highest protein content in winter wheat of Tsyhanka sort was contained in the sowing of 3.04.0 million seed per 1 hectare and sown on October 15 (15.1 %), while, only 14.1 % in areas with sowing on September 5. By the protein content, wheat grain of both sorts conformed to the requirements of group A and class only with the main fertilization of N30P60K60 and early spring feeding of 30 and 60 kg of nitrogen per 1 hectare. The highest and the content of gluten was on these variants.

Fertilizer and especially nitrogen fertilization increased the elasticity and elongation of the dough. The amount of nitrates in the grain depended on the sort, fluctuating within                  11.1312.24 mg/kg in the Tsyhanka sort for the introduction of N30P60K60 from autumn and within the limits of 12.0116.90 mg/kg for additional spring-feed fertilization of N30 and N60 for crops; it was 12.2014.01 mg/kg for the sort Kryzhynka and 15.2519.71 mg/kg, which is significantly below the norm (300 mg/kg).

Keywords: grain, baking characteristics, cultivation, protein content, raw gluten content.

 


Повний текст:

PDF (English)

Посилання


ЛІТЕРАТУРА

Біологічний захист рослин. За ред. О. А. Деречі, Є. М. Данкевича, В. М. Венгера, В. А. Мельниченка. Житомир, 2007, 16 с.

Бойко Л. Передумови розвитку органічного виробництва в Україні. Землевпорядний вісник, 2011, № 2, с. 30–35.

Бутенко В. М. Маркетинг органічної продукції як елемент соціального партнерства в суспільстві. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». Житомир: Полісся, 2013, с. 92–97.

Гармашов В. В., Фомічова О. В. До питання органічного сільськогосподарського виробництва в Україні. Вісник аграрної науки, 2010, № 7, с. 11–16.

Зайчук Т. О. Виробництво чистих продуктів харчування як стратегічний напрямок розвитку країни. Економіка та управління національним господарством, 2009, с. 100–105.

Екологічні проблеми землеробства: підручник. За ред. В. П. Гудзя. Житомир: Житомирський нац. агроекол. ун-т, 2010, 708 с.

Кирилов Ю. Є. Проблеми та перспективи розвитку органічного виробництва в Україні. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». Житомир: Полісся, 2013, с. 53–57.

Лупенко Ю. О. Формування попиту та пропозиції на ринку органічної продукції. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». Житомир: Полісся, 2013, с. 3–9.

Милованов Є. Тенденції розвитку ринку української органічної продукції. Матеріали науково-практичного семінару «Сучасні тенденції виробництва та маркетингу органічної продукції». Львів, 2004, с. 37–42.

Органічне виробництво. URL: http: //uk.wikipedia.org/wiki.

Пабат І. А. Ґрунтозахисна система землеробства. Київ: Урожай, 1992, 151 с.

Пастушенко В. О. Сівозміни на Україні. Київ: Урожай, 1966, 320 с.

Польський Б. М., Стеблянко М. І., Чмир Р. Д., Яворський В. С. Основи сільського господарства. Київ: Вища школа, 1991, 279 с.

Про органічне виробництво. Проект Закону України. URL: http: //organic.com.ua/ proekt_ zakonu_ukraini_proorganichne_ agrovirobnictvo.

Сайко В. Ф. Проблеми і шляхи нагромадження та використання біологічного азоту в сучасному землеробстві України. Зб. наук. праць ННЦ «ІЗ УААН», 2006, с. 8–13.

Сіренко Н. М., Чайка Т. О. Органічні продукти харчування у забезпеченні продовольчої безпеки України: стан та перспективи. Економіка АПК, 2012, № 1, с. 43–48.

Сокол Л. М., Стефановська Т. Р., Підліснюк В. В. Екологічне (органічне) землеробство – складова сталого сільського господарства. Екологічна безпека, № 3–4, 2008, с. 102–109.

Сус Т. Й. Органічне землеробство та зайнятість сільського населення. Вісник Прикарпатського університету, 2008, № 6, с. 10–18.

Федоров М. М., Ходаківська О. В., Корчинська С. Г. Розвиток органічного виробництва. К.: ННЦ ІАЕ, 2011, 146 с.

Холодова О. Ю. Розробка продуктів харчування підвищеної біологічної цінності як підґрунтя формування продовольчої безпеки. Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека». Житомир: Полісся, 2013, с. 267–272.

REFERENCES

Biological protection of plants. Za red. O. A. Derechi, Ye. M. Dankevycha, V. M. Venhera, V. A. Melnychenka. Zhytomyr, 2007, 16 p. (In Ukrainian).

Boіko L. Prerequisites for the development of organic production in Ukraine. Zemlevporiadnyi visnyk, 2011, no. 2, pp. 30–35. (In Ukrainian).

Butenko V. M. Marketing of organic products as an element of social partnership in society. Materialy Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii "Orhanichne vyrobnytstvo i prodovolcha bezpeka". Zhytomyr: Polissia, 2013, pp. 92–97. (In Ukrainian).

Harmashov V. V., Fomichova O. V. To the issue of organic agricultural production in Ukraine. Visnyk aharnoi nauky, 2010, no. 7, pp. 11–16. (In Ukrainian).

Zaichuk T. O. Production of clean foods as a strategic area of development. Ekonomika ta upravlinnia natsionalnym hospodarstvom, 2009, pp. 100–105. (In Ukrainian).

Environmental problems agriculture: the textbook. Za red. V. P. Hudzia. Zhytomyr: Zhytomyrskyi nats. ahroekol. un-t, 2010, 708 p. (In Ukrainian).

Kirillov S. T. Problems and prospects of development of organic production in Ukraine. Materialy Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii "Orhanichne vyrobnytstvo i prodovolcha bezpeka". Zhytomyr: Polissia, 2013, pp. 53–57. (In Ukrainian).

Lupenko Y. А. Formation of demand and supply in the organic market. Materialy Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii "Orhanichne vyrobnytstvo i prodovolcha bezpeka". Zhytomyr: Polissia, 2013, pp. 3–9. (In Ukrainian).

Milovanov I. Tendencies of development of Ukrainian market of organic products. Materialy naukovo-praktychnoho seminaru "Suchasni tendentsii vyrobnytstva ta marketynhu orhanichnoi produktsii". Lviv, 2004, pp. 37–42. (In Ukrainian).

Organic production. URL: http: //uk.wikipedia.org/wiki.

Pabat A. I. Rantatoysa farming system. Kyiv: Urozhai, 1992, 151 p. (In Ukrainian).

Pastushenko V. A. Rotations in Ukraine. Kyiv: Urozhai, 1966, 320 p. (In Ukrainian).

Polskyi B. M., Steblianko M. I., Chmyr R. D., Yavorskyi V. S. Fundamentals of agriculture. Kyiv: Vyshcha shkola, 1991, 279 p. (In Ukrainian).

On organic production. Draft law of Ukraine. URL: http://organic.com.ua/proekt_ zakonu_ukraini_proorganichne_ agrovirobnictvo. (In Ukrainian).

Saiko V. F. Problems and ways of accumulation and use of biological nitrogen in modern agriculture of Ukraine. Zb. nauk. prats NNTs "IZ UAAN", 2006, pp. 8–13. (In Ukrainian).

Sirenko N. M., Chaika T. A. Organic food in ensuring food security of Ukraine: status and prospects. Ekonomika APK, 2012, no. 1, pp. 43–48. (In Ukrainian).

Sokol L. M., Stefanovska T. R., Pidlisniuk V. V. Ecological (organic) agriculture as a component of sustainable agriculture. Ekolohichna bezpeka, no. 3–4, 2008, pp. 102–109. (In Ukrainian).

Sus T. Y. Organic farming and rural employment. Visnyk Prykarpatskoho Universytetu, 2008, no. 6, pp. 10–18. (In Ukrainian).

Fedorov M. M., Khodakivska O. V., Korchynska S. H. The development of organic production. Kyiv: NNTs IAE, 2011, 146 p. (In Ukrainian).

Kholodova O. Yu. Development of foods of high biological value as a basis of food security. Materialy Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi konferentsii "Orhanichne vyrobnytstvo i prodovolcha bezpeka". Zhytomyr: Polissia, 2013, pp. 267–272. (In Ukrainian).


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.