DOI: https://doi.org/10.24919/2519-4100.3.168200

Baking сharacteristics of winter wheat grain depending on elements of cultivation technology

A. Dziubailo, V. Senkiv, L. Slobodian

Анотація


Abstract. The baking сharacteristics of winter wheat grains are influenced by such elements of technology as sorts, seedlings, seeding and fertilization rates. The sort Kryzhynka provided a larger mass of 1000 grains (42.044.4 g) compared with the Tsyhanka sort                   (41.842.6 g). The highest rate in both sorts was in areas with seed rate of 3.0-4.0 million pcs. per 1 ha in the early days of 5 and 15 September and the introduction of N30P60K60 under pre-sowing cultivation and N60 in early spring feeding. The graininess of grain with later sowing dates grew and it was the largest (7576 % of the Tsyhanka sort and 75 % of the Kryzhynka sort) in the sowing of 5 and 15 October.

The winter wheat grain of Tsyhanka sort had a significantly higher natural mass                       (727748 g/l) compared with the Kryzhynka sort (710724 g/l) and is related to this indicator to the second grade, while the grain of the latter it belongs to the third grade. The natural mass of grain increased with the introduction of fertilizers. The highest protein content in winter wheat of Tsyhanka sort was contained in the sowing of 3.04.0 million seed per 1 hectare and sown on October 15 (15.1 %), while, only 14.1 % in areas with sowing on September 5. By the protein content, wheat grain of both sorts conformed to the requirements of group A and class only with the main fertilization of N30P60K60 and early spring feeding of 30 and 60 kg of nitrogen per 1 hectare. The highest and the content of gluten was on these variants.

Fertilizer and especially nitrogen fertilization increased the elasticity and elongation of the dough. The amount of nitrates in the grain depended on the sort, fluctuating within                  11.1312.24 mg/kg in the Tsyhanka sort for the introduction of N30P60K60 from autumn and within the limits of 12.0116.90 mg/kg for additional spring-feed fertilization of N30 and N60 for crops; it was 12.2014.01 mg/kg for the sort Kryzhynka and 15.2519.71 mg/kg, which is significantly below the norm (300 mg/kg).

Keywords: grain, baking characteristics, cultivation, protein content, raw gluten content.


Повний текст:

PDF (English)

Посилання


ЛІТЕРАТУРА

Зінченко О. І., Третьякова С. О. Строк сівби і норма висіву як фактори продуктивності різних сортів озимої пшениці (аналітичний огляд). Вісник Білоцерківського державного аграрного університету, Біла Церква, 2007, вип. 46, c. 5–8.

Танчик С. П. , Моторний В. А. Продуктивність пшениці озимої залежно від строків сівби в правобережному лісостепу України. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України, Київ, 2013, вип. 183, ч. 2, c. 143–147.

Моторний В. А. Особливості формування елементів структури врожаю пшениці озимої залежно від строків сівби. Збірник наукових праць Інституту землеробства УААН, Київ, 2013, вип. 17, т. 1, c. 312–315.

Натальчук Т. А. Урожайність і якість зерна пшениці озимої залежно від елементів технології вирощування в Лісостепу. Матеріали науково-практичної конференції молодих учених і спеціалістів (26–28 листопада 2012 р.): Агротехнології для сталого виробництва конкурентоспроможної продукції. ННЦ «Інститут землеробства», Київ: Едельвейс, 2012, c. 56–57.

Натальчук Т. А. Урожайність та якість зерна пшениці озимої залежно від технологічних чинників вирощування в Північному Лісостепу. Матеріали науково-практичної конференції молодих учених і спеціалістів (6–8 грудня 2010 р.): Розвиток систем сталого землеробства. ННЦ «Інститут землеробства», Київ: ЕКМО, 2010, c. 43–44.

Присяжнюк М. П. Формування продуктивності пшениці озимої залежно від строків сівби і застосування регуляторів росту в умовах Лісостепу західного. Вісник Житомирського Національного агроекологічного університету № 2, т. 1, 2013, c. 206–211.

Присяжнюк М. П. Продуктивність пшениці озимої залежно від строків сівби і застосування регуляторів росту в умовах Лісостепу Західного. Збірник наукових праць Білоцерківського національного аграрного університету. Агробіологія № 11, 2013, c. 50–53.

Пшениця. Технічні умови: ДСТУ 3768:2010 – [чинний від 2010-03-31]. Київ: Держспоживстандарт України, 2010, 25 с. (Національний стандарт України).

Сайко В. Ф., Свидинюк І. М., Кононюк Л. М. Технологія вирощування високоякісного зерна пшениці озимої в Лісостепу та Поліссі України. Рекомендації з вирощування якісного зерна, 2010, c. 45– 49.

Третьякова С. О. Вплив строків та норм висіву на ефективність вирощування пшени і озимої у південній частині Правобережного Лісостепу Збірник. наукових. праць Уманського національного університету садівництва. Умань, 2010, вип. 73, ч. 1: Агрономія, c. 130–135.

REFERENCES

Zinchenko O. I., Tretiakova S. O. Sowing time and sowing norm as factors of productivity for different sorts of winter wheat (analytical review). Visnyk Bilotserkivskoho derzhavnoho ahrarnoho universytetu, Bila Tserkva, 2007, iss. 46, pp. 5–8. (In Ukrainian).

Tanchyk S. P., Motornyi V. A. Productivity of winter wheat depending on the time of sowing in the right-bank forest-steppe of Ukraine. Naukovyi visnyk Natsionalnoho universytetu bioresursiv i pryrodokorystuvannia Ukrainy. Kyiv, 2013, iss. 183, part 2, pp. 143–147. (In Ukrainian).

Motornyi V. A. Features of the formation for the structure elements of winter wheat harvest depending on the seeding timing. Zbirnyk naukovykh prats Instytutu zemlerobstva UAAN. Kyiv, 2013, iss. 17, vol. 1, pp. 312–315. (In Ukrainian).

Natalchuk T. A. Yield and quality of winter wheat grain depending on the growing technology elements in the forest-steppe. Materialy naukovo-praktychnoi konferentsii molodykh uchenykh i spetsialistiv (26–28 lystopada 2012 r.): Ahrotekhnolohii dlia staloho vyrobnytstva konkurentospromozhnoi produktsii. NNTs "Instytut zemlerobstva", Kyiv: Edelveis, 2012, pp. 56–57. (In Ukrainian).

Natalchuk T. A. Yield and quality of winter wheat grain depending on the technological factors of cultivation in the Northern Forest-steppe. Materialy naukovo-praktychnoi konferentsii molodykh uchenykh i spetsialistiv (6–8 hrudnia 2010 r.): Rozvytok system staloho zemlerobstva. NNTs "Instytut zemlerobstva", Kyiv: EKMO, 2010, pp. 43–44. (In Ukrainian).

Prysiazhniuk M. P. Formation of winter wheat productivity depending on the sowing time and application of growth regulators in the conditions of the western forest-steppe. Visnyk Zhytomyrskoho Natsionalnoho ahroekolohichnoho universytetu, no. 2, vol. 1, 2013, pp. 206–211. (In Ukrainian).

Prysiazhniuk M. P. Formation of winter wheat productivity depending on the timing of sowing and application of growth regulators in the conditions of the western forest-steppe. Zbirnyk naukovykh prats Bilotserkivskoho natsionalnoho ahrarnoho universytetu. Ahrobiolohiia, no. 11, 2013, pp. 50–53. (In Ukrainian).

Wheat. Specifications: DSTU 3768: 2010 – [effective from 31.03.2010]. Kyiv: Derzhspozhyvstandart Ukrainy, 2010, 25 p. (Natsionalnyi standart Ukrainy). (In Ukrainian).

Saiko V. F., Svydyniuk I. M., Kononiuk L. M. Technology of cultivating high quality winter wheat grains in Forest-steppe and Polissya Ukraine. Rekomendatsii z vyroshchuvannia yakisnoho zerna, 2010, pp. 45–49. (In Ukrainian).

Tretiakova S. O. Influence of terms and sowing norms on the efficiency of growing winter wheat in the southern part of the Right Bank Forest-steppe. Zbirnyk. naukovykh. prats Umanskoho natsionalnoho universytetu sadivnytstva. Uman, 2010, iss. 73, part 1: Ahronomiia, pp. 130–135. (In Ukrainian).


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.