DOI: https://doi.org/10.24919/2519-4100.3.166339

Physiological and hygienic assessment of schoolchildren's nutrition: current state of affairs

N. Kotsur, L. Tovkun

Анотація


In the paper, the current situation concerning schoolchildren's nutrition is considered. The investigation into scientific research on schoolchildren’s nutrition has indicated that the issue of sensible nutrition and schoolchildren's health maintenance is becoming increasingly urgent in the face of the present extensive environmental pollution. It has been found that modern social and economic living conditions in Ukraine have changed schoolchildren's nutritional habits and consequently have encouragedan unbalanced diet.

The author has made physiological and hygienic assessment of real situation concerning schoolchildren's nutrition, which included body mass index (BMI) measurement, daily dietary pattern analysis, the evaluation of nutrition quality and knowledge level regarding the benefits and drawbacks of certain products and drinks. The results of this experiment demonstrate several ominous trends connected with sensible nutrition as a part of a healthy lifestyle: physical development disharmony, daily dietary patterndisorder, lack of reasonable views on sensible nutrition, change for the worse in quality indicator of schoolchildren's nutrition, the shortage in consuming products, which are vital for healthy growth and cognitive functions sustention.

Therefore, the current situation concerning schoolchildren's nutritionposes a threat genetic and intelectual potencial preservation of our country

Повний текст:

PDF (English)

Посилання


ЛІТЕРАТУРА

2/3 усіх хвороб в Україні є наслідком неправильного харчування. МОЗ України: Київ, 2017. URL: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170530_a.html.

Балакірєва О., Дмитрук Д., Рябова М., Яременко О. Фізична активність, раціональне харчування та складові фізичного здоров’я підлітків. Київ: Державний ін-т проблем сім’ї та молоді, 2002, вип. 3, 38 с.

Бойчук Ю. Д. Наукові основи раціонального харчування. Основи здоров’я, 2011, № 6(6) червень, с. 15–18.

Большова О. В. Ожиріння в дитячому та підлітковому віці. Здоров’я України: медична газета, 2008, № 18/1 червень, с. 5–53.

Бондаренко Ю. Г., Неведомська Є. О. Побічні забруднювачі харчових продуктів. Збірник наукових праць молодих учених, аспірантів та студентів, Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України. Одеса: Одеська національна академія харчових технологій, 2012, т. 2, с. 181–182.

Возіанов О. Ф. Харчування та здоров’я населення України. Журнал Академії медичних наук України, 2002, т. 8, № 4, с. 645–657.

Герасименко Л. Харчування дитини – здоров’я майбутньої нації: Матеріали до уроків та виховних годин. Біологія, 2010, № 31, с. 3–19.

Гулий І. С. Основи валеології: Валеологічні аспекти харчування. Київ: НУХТ, 2003, 334 с.

Гуліч М. П. Раціональне харчування та здоровий спосіб життя – основні чинники збереження здоров’я населення. Проблемы старения и долголетия, 2011, т. 20, № 2, с. 128–132.

Довгань А. І., Овчарук О. В., Пужайчереда Л. М. Ми обираємо здорове харчування: навч.-метод. посіб. навч. курсу за вибором для 8 (9) кл. Київ: ТОВ «Друкарня Вольф», 2014, 110 с.

Ковтюк Н. І. Зміни стереотипів харчування у сучасних школярів. Актуальные проблемы транспортной медицины, 2014, № 1(35), с. 33 – 36.

Коцур Н. І., Гармаш Л. С., Калиниченко І. О., Товкун Л. П. Валеологія. Корсунь-Шевченківський, 2011, 581 с.

Коцур Н. І. Небезпека харчування: сучасний стан, проблеми. Безпека життєдіяльності і охорона здоров’я дітей і молоді ХХІ сторіччя: сучасний стан, проблеми та перспективи. Переяслав-Хмельницький, 2015, с. 48–60.

Коцур Н. І., Товкун Л. П., Варивода К. С. Основи здоров’я учнів основної школи: навч. метод. посіб. Переяслав-Хмельницький (Київ.обл.): ФОП Домбровська Я. М., 2016, 333 с.

Коцур Н. І., Харченко Н. А. Екологічні аспекти харчування: загрози та шляхи їх подолання. Економіка природокористування: стан, проблеми, перспективи (ЕПК-2016): збірник наукових праць за матеріалами ІІ Всеукр. наук.-практ. інтернет-конф., 29 березня 2016 р., Ірпінь, 2016, с. 352–357.

Макарова О. В. Харчування школярів в сучасних умовах. Збірник наукових праць VІ науково-практичної конференції «Здорова дитина: основи раціонального харчування», Чернівці, 2011, с. 18–19.

Нагорнюк О. М. Екологія харчування – важливий елемент національної безпеки. Екотрофологія. Сучасні проблеми: Мат. І Міжнарод. наук.-практ. конф., 30 травня – 1 червня 2005 р., Біла Церква, 2005, 285 с.

Неведомська Є. О. Небезпека сучасних харчових продуктів. Безпека життєдіяльності в навколишньому та виробничому середовищах: Матеріали Міжнародної науково-практичної Інтернет-конференції. Харк. нац. акад. міськ. госп-ва. Xарків: ХНАМГ, 2011, с. 39–40.

Неведомська Є. О. Небезпеки здоров’ю молоді в сучасному світі. Актуальні проблеми здоров’язбереження в молодіжному середовищі ХХІ століття : матеріали Міжн. наук.-практ. конф., Київ, 2013, с. 93–107.

Пересічний М. І., Карпенко П. О., Хлібійчук В. О. Наукова концепція організації раціонального харчування учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів. Проблеми харчування, 2012, № 1–2, с. 33–35.

Пересічний М. І., Корзун В. Н., Кравченко М. Ф. Григоренко О. М. Харчування людини і сучасне довкілля: теорія і практика. Київ: КНТЕУ, 2003, 526 с.

Полька Н. С., Гуліч М. П., Махнюк В. М. Гігієнічна оцінка організації харчування загальноосвітніх закладів у сучасних умовах. Довкілля та здоров’я, 2006, т. 38, № 3, с. 62–66.

Сердюк А. М. Еколого-гігієнічні проблеми харчування. Журнал Академії медичних наук України, 2002. т. 8, № 4, с. 677–684.

Товкун Л. П., Голубівська К. А. Стан раціонального харчування сучасних школярів. Молодий вчений, 2017, № 9.1 (49.1), с. 159–162.

REFERENCES

Two thirds of diseases occurring in Ukraine are caused by malnutrition. MOZ Ukrainy: Kyiv, 2017. URL: http://www.moz.gov.ua/ua/portal/pre_20170530_a.html. (In Ukrainian).

Balakirieva O. Dmytruk D., Riabova M., Yaremenko O. Physical activity, sensible nutrition an adolecsents' physical health attributes. Kyiv: Derzhavnyi in-t problem simi ta molodi, 2002, iss. 3, 38 р. (In Ukrainian).

Boichuk Yu. D. Scientific bases of sensible nutrition. Osnovy zdorovia, 2011, no. 6(6) cherven, рр. 15–18. (In Ukrainian).

Bolshova O. V. Obesity at an early and teen age. Zdorovia Ukrainy: medychna hazeta, 2008, no. 18/1 cherven, рр. 50–53. (In Ukrainian).

Bondarenko Yu. H., Nevedomska Ye. O. Secondary contaminants of food products. Zbirnyk naukovykh prats molodykh uchenykh, aspirantiv ta studentiv, Ministerstvo osvity i nauky, molodi ta sportu Ukrainy. Odesa: Odeska natsionalna akademiia kharchovykh tekhnolohii, 2012, vol. 2, рр. 181–182. (In Ukrainian).

Vozianov O. F. Nutrition an Ukrainian people’s health. Zhurnal Akademii medychnykh nauk Ukrainy, 2002, vol. 8, no. 4, рр. 645–657. (In Ukrainian).

Herasymenko L. Child’s nutrition is the basis of future generation health. Materialy do urokiv ta vykhovnykh hodyn. Biolohiia, 2010, no. 31, рр. 3–19. (In Ukrainian).

Hulyi I. S. Basic concepts of Valeology: Valeological aspects of nutrition. Kyiv: NUKhT, 2003, 334 р. (In Ukrainian).

Hulich M. P. Sensible nutrition and healthy lifestyle as the main means of people's health preservation. Problemy stareniya i dolgoletiya. 2011, vol. 20, no. 2, рр. 128–132. (In Ukrainian).

Dovhan A. I., Ovcharuk O. V., Puzhaichereda L. M We choose healthy nutition: instructional guide for selective course for 8 (9) forms. Kyiv: TOV "Drukarnia Volf", 2014, 110 р. (In Ukrainian).

Kovtiuk N. I. Nutritional stereotypes changes among modern schoolchildren. Aktualnye problemy transportnoy meditsiny, 2014, no. 1(35), рр. 33–36. (In Ukrainian)

Kotsur N. I., Harmash L. S., Kalynychenko I. O., Tovkun L. P. Valeology. Korsun-Shevchenkivskyi, 2011, 581 р. (In Ukrainian).

Kotsur N. I. Nutritional risks: current situation, problems. Bezpeka zhyttiediialnosti i okhorona zdorovia ditei i molodi ХХI storichchia: suchasnyi stan, problemy ta perspektyvy. Pereiaslav-Khmelnytskyi, 2015, рр. 48–60. (In Ukrainian).

Kotsur N. I., Tovkun L. P., Varyvoda K. S. Basic concepts of middle school pupils' health: navch. metod. posib. Pereiaslav-Khmelnytskyi (Kyiv.obl.): FOP Dombrovska Ya. M., 2016, 333 р. (In Ukrainian).

Kotsur N. I., Kharchenko N. A. Ecological aspects of nutrition: dangers and how to overcome them. Ekonomika pryrodokorystuvannia: stan, problemy, perspektyvy (EPK-2016): zbirnyk naukovykh prats za materialamy II Vseukr. nauk.-prakt. internet-konf., 29 bereznia 2016., Irpin, 2016, рр. 352–357. (In Ukrainian).

Makarova O. V. Schoolchildren’s nutrition in modern conditions. Zbirnyk naukovykh prats VI naukovo-praktychnoi konferentsii "Zdorova dytyna: osnovy ratsionalnoho kharchuvannia", Chernivtsi, 2011, рр. 18–19. (In Ukrainian).

Nahorniuk O. M. Ecology of nutrition is an important part of national security. Ekotrofolohiia. Suchasni problemy: Mat. I Mizhnarod. nauk.-prakt. konf., 30 travnia – 1 chervnia 2005 r. Bila Tserkva, 2005, 285 р. (In Ukrainian).

Nevedomska Ye. O. The dangers of modern food products. Bezpeka zhyttiediialnosti v navkolyshnomu ta vyrobnychomu seredovyshchakh: Materialy Mizhnarodnoi naukovo-praktychnoi Internet-konferentsii. Khark. nats. akad. misk. hosp-va. Kharkiv: KhNAMH, 2011, рр. 39– 40. (In Ukrainian).

Nevedomska Ye. O. The dangers of young people's health in modern world. Aktualni problemy zdoroviazberezhennia v molodizhnomu seredovyshchi XXI stolittia : materialy Mizhn. nauk.-prakt. konf. Kyiv, 2013, рр. 93–107. (In Ukrainian).

Peresichnyi M. I., Karpenko P. O., Khlibiichuk V. O. Scientific outlook on sensible nutrition arrangements in general educational institutionsand secondary vocational tchnical schools Problemy kharchuvannia, 2012, no. 1–2, pp. 33–35. (In Ukrainian).

Peresichnyi M. I., Korzun V. N., Kravchenko M. F. Hryhorenko O. M. Person's nutrition and modern environment: theory and practice. Kyiv: KNTEU, 2003, 526 p. (In Ukrainian).

Polka N. S., Hulich M. P., Makhniuk V. M. Hygienic assessment of nutrition arrengements in general educational institutions in modern condititions. Dovkillia ta zdorovia, 2006, vol. 38, no. 3, pp. 62–66. (In Ukrainian).

Serdiuk A. M. Ecological and hygienic nutritional problems. Zhurnal Akademii medychnykh nauk Ukrainy, 2002, vol. 8, no. 4, pp. 677–684. (In Ukrainian).

Tovkun L. P., Holubivska K. A. State of rational nutrition of modern schoolchildren Molodyi vchenyi, 2017, no. 9.1 (49.1), pp. 159–162. (In Ukrainian).


Посилання

  • Поки немає зовнішніх посилань.